Alistair Shelton-Smith – vertolker van de titelrol

“De rol van Owen Wingrave roept herinneringen op aan mijn jeugd”

De Britse bariton Alistair Shelton Smith werkte voor grote operahuizen als de Royal Opera in Londen en de Staatsoper Hannover. Ook zong hij in een concert voor de zeventigste verjaardag van Koningin Beatrix. Hij studeerde in Londen, Berlijn en aan de Opera Academie in Amsterdam. “Nederland inspireert me. Er is een creatieve, ondernemende cultuur. Dat past goed bij mij en mijn focus op hedendaagse muziek.”

De titelrol in Benjamin Brittens Owen Wingrave is hem op het lijf geschreven. “Britten is een onderdeel van mijn muzikale opvoeding, van mijn culturele erfenis. Owen Wingrave is mijn eerste Britten-opera. Ik wil me er volledig in onderdompelen.” De parallellen tussen Owen en Alistair zijn verbazingwekkend. “Mijn jongensschool riep hetzelfde gevoel op als het landgoed Paramore, waar Owen opgroeit: indrukwekkend, dreigend en intimiderend. Ook ik kreeg een militaire training, van mijn 15de tot 16de, wat totaal niet paste bij mijn temperament. In mijn rol kan ik dus veel kwijt van mijn persoonlijke herinneringen.”

Meewerken aan Owen Wingrave ziet Alistair als een buitenkans. “Er zijn maar weinig echt grote rollen voor bariton. Het is bovendien inspirerend om samen te werken met regisseur Floris Visser, dirigent Ed Spanjaard en assistent-dirigent Konradin Herzog. Onze samenwerking is intuïtief en dynamisch, natuurlijk en vloeiend. Net als de opera zelf.”